Het lijkt op het eerste oog niet de meest voor de hand liggende keuze om een tweede masterstudie te volgen na en/of naast het afronden van een studie, zoals Geneeskunde. Toch hebben wij, allebei als arts, de beslissing gemaakt om na het afronden van Geneeskunde een tweede studie te volgen (met voor- én achteraf geen spijt) en kwamen wij meerdere geneeskunde studenten en artsen tegen tijdens deze studie. Wat maakt het aantrekkelijk om een extra studie te volgen? En zou de masteropleiding Health Care Management (HCM) of Health Economics, Politics and Law (HEPL) iets voor jou zijn? In dit artikel belichten we allereerst de masteropleiding Health Care Management aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Lees verder!
Health Care Management (HCM)
Algemeen
De masteropleiding Health Care Management (in het vervolg: HCM) wordt aangeboden door de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Het is een éénjarige voltijdsopleiding (Engelstalig), al kan je de opleiding ook in twee jaar deeltijd (Nederlandstalig) doen. Bij bepaalde studieachtergronden is er eerst een voltooide pre-master nodig om geaccepteerd te worden tot HCM. Met een afgeronde bacheloropleiding Geneeskunde kan je zonder pre-master instromen.
HCM werkt vanuit het idee dat de gezondheidszorg complex en dynamisch is. Niet alleen wordt de gezondheidszorg getroffen door (inter)nationale uitdagingen zoals een verouderende populatie, meer multimorbiditeit en een tekort aan gezondheidswerkers, maar ook de COVID-19 pandemie heeft zijn weerslag gehad. De studie daagt men uit om op zowel micro-, meso- en macroniveau naar de gezondheidszorg te kijken. Daarnaast kijk je vanuit verschillende oogpunten naar medische problemen: bijvoorbeeld in het vak Financial Management ga je met een financiële bril kijken naar een probleem in de gezondheidszorg en in Organisational Behaviour buig je je over human resource management (HRM). Ook zijn er keuzevakken die zich richten op medische ethiek, big data of innovatie management.
Als onderdeel van deze opleiding schrijf je ook een scriptie. Als iemand die voornamelijk kwantitatief onderzoek heeft uitgevoerd was dit voor mij een uitgelezen kans om te focussen op kwalitatief onderzoek. Ook kun je als student ervoor kiezen om een stage te lopen bij een zorgorganisatie.
Toegevoegde waarde?
Zelf zocht ik naar meer verbreding tijdens en na mijn Geneeskunde opleiding. Tijdens de opleiding Geneeskunde had ik al extra vakken gevolgd over onder andere onderzoek, neurowetenschappen, religie en literatuur. Hoe een ziekenhuis werkt en op welke manieren een ziekenhuis haar strategie kan vormgeven, hoe je een team leidt, hoe men het beddenaantal van een ziekenhuis bepaalt of hoe je een projectplan voor een nieuwe innovatie schrijft was nooit langsgekomen. En dit zijn precies de onderwerpen die tijdens de masteropleiding Health Care Management langskomen. Voor mij is kennis van deze onderwerpen van veel waarde als arts. Het zorgt ervoor dat je mee kan denken op niet alleen een medisch niveau, maar ook een organisatorisch (hoe kunnen we zorgprocessen efficiënter en meer patient-centered maken?) en strategisch (alle zorg leveren aan iedereen of kiezen voor een selectie aan procedures met hoge(re) kwaliteit?) niveau. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze onderwerpen, dan kan deze studie zeker een toegevoegde waarde hebben.
Combineren met werk?
Het kan een grote impact hebben langer te studeren of om weer terug de schoolbanken in te gaan als student, zeker financieel gezien. Ik heb als keuringsarts op vrije dagen en in het weekend gewerkt om bij te verdienen. Daarnaast gaf het mij veel energie om als arts te blijven werken in plaats van alleen maar fulltime te studeren. Maar verkijk je niet op het aantal uren dat je in de studie moet stoppen: het fulltime programma bestond vaak uit twee dagen op locatie en voor de rest uit zelfstudie. Een combinatie met werk hangt er dus vanaf wat je verder allemaal nog naast je studie doet en is dus een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken. Wees wel bewust dat de toetsen pittig waren en er zeker goede voorbereiding nodig was. Ook de scriptie was een lang en tijdrovend proces, waar je je niet op moet verkijken.
Praktische tips
Mocht je geïnteresseerd zijn om een tweede masteropleiding te volgen, dan is het belangrijk om al vroeg stappen te zetten. Stel dat je een opleiding afrondt en een jaar later bedenkt dat je nóg een opleiding wilt volgen, dan kan dat al snel duizenden euro’s studiegeld kosten. Een tip is dan ook om je al vroeg in te schrijven voor de opleiding die je wilt volgen: studeer je bijvoorbeeld in december 2022 af, dan wordt het aangeraden om je voor 1 september al in te schrijven voor een andere studie. Hierdoor betaal je wel een volledig jaar collegegeld, maar kost ook de tweede studie ‘maar’ rond de 2000 euro (en niet duizenden euro’s) als je je herinschrijft voor die studie.Daarnaast, in tegenstelling tot Geneeskunde, zijn er in principe weinig studieboeken nodig en lees je vooral voor wetenschappelijke artikelen. Via de universiteit heb je gratis toegang tot de meeste artikelen. En qua boeken zijn er vaak ook Pdf-versies beschikbaar.
Health Economics, Politics and Law (HEPL)?
Stay tuned, want binnenkort komt er een artikel online over Health Economics, Politics and Law!